Het vinden van de juiste koper of investeerder voor jouw bedrijf lijkt misschien een ontmoedigende taak, aangezien verschillende kopers zeer verschillende intenties kunnen hebben voor het bedrijf na de verkoop. Als je echter meer weet over de verschillende soorten kopers en waar ze naar op zoek zijn, kan je de juiste beslissing nemen. Onderstaand nemen wij jou mee door de verschillende koper groepen zodat je op het juiste moment de juiste stappen kunt zetten.
Er zijn twee primaire soorten kopers, financiële en strategische. Een strategische koper probeert de bedrijfsstrategie te verbeteren door middel van de overname, waarbij de transactie gebruikt wordt om een bestaande markt te versterken of soms nieuwe markten te openen. Een financiële koper daarentegen functioneert als een lange termijn investeerder (met een gebruikelijke investeringsperiode van 4-7 jaar) die geïnteresseerd is in het rendement dat hij kan genereren door een acquisitie en de daaropvolgende verkoop. Financiële kopers verstrekken vaak kapitaal om groei te stimuleren, producten of diensten te ontwikkelen of marktpositionering te bevorderen. Omdat ze regelmatig deals sluiten, hebben financiële kopers een hoge mate van financiële kennis en begrip van het verkoopproces en worden ze meestal beschouwd als een zeer geavanceerde koper.
Het is dus van cruciaal belang om een goed geïnformeerde tussenpersoon te hebben om de dynamiek met potentiële financiële kopers te sturen naar een optimale waardering en een tijdige, succesvolle uitkomst te garanderen. Daarnaast is de vaardigheid van een intermediair in het navigeren door de verschillen tussen strategische en financiële kopers ook zeer waardevol, aangezien het niet ongebruikelijk is dat beide soorten kopers bij hetzelfde proces betrokken zijn.
De wereld van financiële kopers wordt een beetje ingewikkelder omdat er een paar categorieën financiële kopers zijn: Private Equity, Venture Capital en Family Offices.
Zowel private equity (PE) als venture capital (VC) bedrijven verwerven belangen in particuliere bedrijven (of bedrijven die privé worden) met behulp van fondsen die zijn opgehaald via beleggers (Limited Partners) met de bedoeling die posities te verkopen voor een rendement. Limited Partners kunnen bestaan uit pensioenfondsen, verzekeringsmaatschappijen, family offices, schenkingen, stichtingen, staatsinvesteringsfondsen en zeer vermogende particulieren.
Beide soorten bedrijven rekenen een beheervergoeding van 1,5-2,0% van het beheerde vermogen (Assets Under Management) en een "carried interest" (20%) op het rendement van de investering aan de beleggers, zolang de commanditaire vennoten winst ontvangen boven de "hurdle rate" (minimumrendement, meestal 8-10%).
De afgelopen jaren hebben family offices een grotere rol gekregen in directe investeringen en M&A. Een family office is een adviseur of fonds dat belegt namens vermogende particulieren. Doorgaans ligt de investeringsfocus op het gebied waar de familie hun vermogen heeft gegenereerd. Voor grotere family offices zijn de investeringen echter gediversifieerd, alhoewel de financiële planning van de gezinsleden prioriteit krijgt.
Een substantieel voordeel van de meeste overnames door family offices is dat ze een flexibele investeringsperiode bieden die niet wordt beperkt door een verplichting om kapitaal terug te geven aan de investeerders in hun fondsen. Hierdoor staan family offices niet onder druk om voortijdig te vertrekken wanneer verdere groei waarschijnlijk is. Evenzo promoten veel investeerders in family office zichzelf als ondernemersvriendelijker omdat ze de uitdagingen van het runnen van een kleine of middelgrote particuliere onderneming begrijpen (en vaak hebben ervaren). Deze dynamiek heeft ervoor gezorgd dat family offices als geduldige investeerders worden gezien die zich meer bezighouden met kapitaalgroei op de lange termijn.
Het huidige landschap van fusies en overnames verandert snel, nu private equity- en durfkapitaalbedrijven steeds meer op elkaar gaan lijken en family offices meer middelen toewijzen aan directe investeringen in bedrijven. Als je de overgang of verkoop van jouw bedrijf overweegt, neem dan contact op met een van onze branche-experts voor meer informatie over het M&A-proces en waarderingen in jouw branche.
Geschreven door IMAP Netherlands- Rens Wisman, gebaseerd op artikel “What Type of Buyer is Right for Your Business?” van US IMAP partner Capstone Partners.