Als je van plan bent om je onderneming te verkopen, is het belangrijk om vertrouwd te raken met het fusie- en overnameproces. Het M&A proces kan complex zijn. Het is daarom noodzakelijk om te weten hoe je door dit proces navigeert en welke stappen je moet nemen. Wat moet je weten om naar jouw verkoopmoment toe te werken?
In dit artikel – Uw bedrijf verkopen? Het M&A proces uitgelegd – laten we je kennismaken met de verschillende onderdelen binnen het M&A proces. In dit artikel staan we stil bij het Informatie Memorandum (IM). Wat is dit precies, waar dient het voor en waarom is het belangrijk?
Een Informatie Memorandum (IM) is een cruciaal document tijdens een M&A proces. Het wordt ook wel Confidentieel Informatie Memorandum (CIM) genoemd. Simpel gezegd is een IM een uitgebreide presentatie over de onderneming die aangeboden wordt. Het dient als marketingdocument tijdens een M&A-proces. Het document is opgesteld door je adviseur, in nauwe samenwerking met jou en jouw managementteam. Een IM schetst (bijna) alles wat een potentiële koper moet weten voordat hij een eerste bod uitbrengt. Samenvattend: “Waarom zou een koper geïnteresseerd moeten zijn in mijn bedrijf?” De focus ligt op de beschrijving van het bedrijf en de strategische opties die een koper heeft als nieuwe eigenaar van de onderneming.
Het opstellen van een doordacht en goed georganiseerd IM is een essentieel onderdeel van een succesvol verkooptraject. Het opstellen van een IM is tijdrovend maar deze tijdsinvestering wordt dubbel en dwars teruggehaald in het verdere proces. Het leidt tot veel minder vragen en gesprekken met potentiële koper over de onderneming en een veel meer inhoudelijke bieding van de potentiële kopers. Een ervaren M&A-adviseur met kennis van de specifieke branche zal in het IM de waarde drijvers en het onderscheidend vermogen van de onderneming goed uitlichten. Dat zal helpen bij het stroomlijnen van het IM-schrijfproces. Het dealteam kan in veel gevallen een transactie maken of breken, dus is het waardevol om experts te hebben die snappen hoe de hazen lopen.
De M&A adviseur bereidt het IM voor, niet alleen om te verkopen, maar om de waarde voor hun klant te maximaliseren. Door een goed IM kan de interesse van zoveel mogelijk potentiële kopers worden gewekt. Een bod is alleen waardevol als het afkomstig is van een koper die je bedrijf echt begrijpt en bereid is snel duidelijkheid te scheppen over de closingsvoorwaarden. Een uitgebreid IM zorgt ervoor dat de koper de onderneming doorgrondt. Dit betreft het managementteam, het bedrijfsmodel van het bedrijf, de product- of dienstdifferentiatie en de concurrentiedynamiek van de sector. Dit voorkomt allerlei vragen maar ook verrassingen in het vervolg van het proces. Het moet een betrouwbaar en gedegen verhaal zijn dat een compleet beeld geeft van het bedrijf. Naast de gedetailleerde details en financiële gegevens die in een IM verschijnen, beschrijft het ook de groeistrategie van de onderneming. Dit staat weergegeven in de equity story met een overzicht van de strategische opties. Denk hierbij aan internationale expansie, buy and build strategie of bijvoorbeeld het uitrollen van nieuwe productmarktcombinaties. De IM presentatie geeft ook details over de geschiedenis van het bedrijf en de lopende initiatieven.
Je adviseur weet door ervaring en kennis van het kopers landschap je onderneming optimaal te positioneren, om de waardering op te drijven en de juiste voorwaarden uit te onderhandelen. Bovendien heeft een ervaren adviseur de vaardigheden om je bedrijf effectief op de markt te brengen bij hun uitgebreide netwerk van (internationale) kopers. Daardoor worden de kansen op een concurrerend bod via een (breed) biedingsproces nog groter.
Elk IM is uniek afgestemd op de unieke onderscheidende factoren die het bedrijf tot een waardevolle en aantrekkelijke investering maken. Het IM is op maat gemaakt om de sterke punten en groeimogelijkheden voor het bedrijf te benadrukken. Een paar gemeenschappelijke elementen van een IM, die zullen helpen bij het bieden van een alomvattende presentatie om je bedrijf effectief op de markt te brengen, zijn:
· Samenvatting: vergelijkbaar met een samenvatting in een financieel overzicht, geeft dit gedeelte een voorbeeld op hoog niveau van wat komen gaat. De samenvatting bevat het transactieoverzicht, dat de transactiedoelstellingen van het bedrijf, de toekomstplannen van het management en vooral de grondgedachte voor de verkoop laat zien.
· Belangrijkste investeringsoverwegingen: de belangrijkste investeringsoverwegingen schetsen de unieke aspecten van een bedrijf die een potentiële koper aantrekkelijk zou vinden. Maar ook wat het onderscheidend vermogen is ten opzichte van de concurrentie. De investeringsoverwegingen geven vijf tot tien leidende kenmerken van het bedrijf en de branche waarin het actief is.
· Equity story- groeimogelijkheden: in dit gedeelte worden belangrijke groeimogelijkheden besproken, waaronder bijvoorbeeld geografische expansie of potentiële fusies en overnames. Deze punten zijn afgeleid van de input van het management en zijn afhankelijk van het traject van het individuele bedrijf en zouden doorgaans het meest interessant moeten zijn voor potentiële kopers.
· Bedrijfsoverzicht: dit gedeelte biedt de mogelijkheid om het verhaal van het bedrijf te vertellen. Naast de geschiedenis van het bedrijf geef je in dit overzicht ook specifieke details weer over het bedrijf zelf. Denk aan de tijdlijn van het bedrijf, productdifferentiatie, mogelijkheden met toegevoegde waarde, marketingstrategie en beschrijving van het managementteam.
· Brancheoverzicht: het brancheoverzicht biedt een alomvattend beeld van de branche van het bedrijf en benadrukt de omvang van de specifieke markt, groeitrends in de branche en concurrentiedynamiek. In het ideale geval laat dit gedeelte zien dat de sector winstgevend is en dat er de komende jaren een substantiële groei wordt voorspeld.
· Financieel overzicht: het financieel overzicht heeft drie hoofddoelen:
o Historische financiële gegevens van het bedrijf verstrekken die de financiële status van het bedrijf aantonen en worden gepresenteerd met behulp van algemeen aanvaarde boekhoudprincipes
o Een toekomstvoorspelling te geven, idealiter een meerjarenplan.
o Belangrijke prestatie-indicatoren (KPI's)
Soms is het interessant als de verkoper een extern financieel adviesbureau inhuurt, om ervoor te zorgen dat alle financiële overzichten in orde zijn voordat ze worden verstrekt aan potentiële kopers. Dit kan in de vorm van een Vendor Due Diligence (VDD) of Quality of Earnings (QoE). Juist een extra check op de cijfers kan dienen als een krachtige aanvulling op een IM.
Hoewel het grootste deel van de werklast voor het IM op de schouders van de M&A adviseur valt, wordt er ook van de onderneming één en ander gevraagd. Dit betreft vooral het aanleveren van de informatie en het doornemen van de stukken. Alle informatie wordt geüpload naar een beveiligde dataroom, welke direct beschikbaar is voor alle betrokkenen en tijdbesparend werkt.
Door deze stappen eerder dan later te nemen, leidt het niet alleen tot een completer IM, maar ook tot een versneld M&A-proces. Door je persoonlijke ervaring als eigenaar te combineren met de kennis van je adviseur, kun je een uniek IM voor de kopers creëren en betere resultaten behalen.
Vragen over een IM of geïnteresseerd in het opstarten van je M&A-proces? Aarzel niet om contact met ons op te nemen. Met onze ervaring, (vak)kennis en sociale betrokkenheid helpt IMAP je graag om jouw persoonlijke M&A moment te vinden.
Poradce je Vaším kompasem.
Obraťte se na nás pro nezávaznou konzultaci se specialistou na fúze a akvizice, který si pozorně vyslechne Vaše potřeby a upřímně a nezaujatě posoudí nejlepší možné řešení.