“Je moet als ondernemer nul kapsones hebben. Als ondernemer ben jij de verbinder.”
Als klein jongetje was hij altijd braaf aan het spelen met mooie autootjes en was hij een lief en vrolijk jongetje met een hoop vriendjes. Hij liep zelf naar school. Zijn basisschool lag aan het einde van de straat waar hij woonde. Zijn droom was om later ‘als hij groot was’ zakenrelatie van zijn vader te worden. "Die had namelijk altijd hele mooie cadeaus voor zijn relaties."
Ondernemen zit ingebakken in de familie. "De hele familie is ondernemer. We waren constant op zoek naar zakelijke opportunities. Dat zat erin en dat zit er nog steeds in. Of het nu een huis is of een auto of iets dat er in Nederland nog niet is. We zijn als gezin eigenlijk altijd op zoek naar mooie dingen die ergens anders mogelijk meer waard kunnen zijn. Dat is honderd procent met de paplepel ingegoten.”
Opgroeien in een ondernemersgezin is iets wat je vormt. Al jong leerde Adriaan hiervan.
"Je moet alles aan de kaak stellen, beargumenteren waarom iets wel of niet zo is. En dan ga je altijd voor de beste keuze. Dat is ook wel een beetje inherent aan een familiebedrijf. Een ondernemer zijn en een familiebedrijf hebben, zijn toch wel twee aparte dingen. Het beste zoeken en de beste willen zijn is een rode draad door het ondernemende leven van Adriaan. "Als ondernemer of eigenaar van de aandelen is het belangrijk dat je van toegevoegde waarde bent. Als je een bedrijf runt moet je je voor 150 procent inzetten. Je moet slim zijn en wakker blijven. Je moet de juiste mensen om je heen verzamelen. Goed luisteren en veel leren. Ook moet je als ondernemer nul kapsones hebben. Als ondernemer ben jij de verbinder."
Adriaan heeft veel van zijn bestuurlijke kwaliteiten gehaald uit de tijd dat hij nog wedstrijdzeiler was en de wereld over zeilde. Veel kennis van het wedstrijdzeilen heeft hij meegenomen naar het ondernemerschap. Beslissingen nam hij altijd snel. "Je hebt geen tijd om vijf minuten te discussiëren over wat je gaat doen als er een boot van stuurboord komt.”
Adriaan trekt een parallel tussen zijn geliefde sport en het runnen van een onderneming: "Je bent in een bedrijf, net als aan boord van een wedstrijdzeilboot, met een team van mensen. Niet iedereen is even belangrijk, maar wel belangrijk. Elke functie is bepalend. Er is een hiërarchie. Als niet iedereen doet wat hij moet doen dan gaat de boot langzamer en win je de race niet. Als captain van een wedstrijdzeilboot maar ook aan het roer van een bedrijf ben je de verbinder.”
Maar niet elke wedstrijd kan gewonnen worden en teleurstellingen horen bij ondernemerschap. Adriaan vond het lastig als dingen afgewezen werden. Of wanneer iets niet ontsnapte aan de kritische blik van zijn vader. Voor Adriaan is de kritische blik van anderen een drijfveer geworden om beter te zijn en altijd beter zijn best te doen en daar is hij dan ook trots op. Op de vraag of er iets is wat hij nooit meer zou doen is zijn antwoord dan ook: "Ik heb nergens spijt van."
Zijn besluit om uiteindelijk het roer over te dragen kwam niet uit de lucht vallen en is onderdeel van een proces. Als serie-ondernemer kijkt hij altijd naar het grotere geheel.
Adriaan heeft het familiebedrijf laten volgroeien tot een volwassen bedrijf. Voor de volgende fase – het groter laten groeien van het bedrijf – was meer kennis nodig.
"Als entrepreneur moet je kunnen toegeven dat bepaalde kennis boven je pet stijgt en je er kennis bij kunt halen in de vorm van partners. Hierbij komt kijken dat de familie een stuk familiekapitaal opzij wilde zetten. Er was een keer een bankier die tegen me zei: ‘Adriaan jij draagt eigenlijk al je eieren in één mandje.’ En dan ga je dus een keer met iemand praten over de verkoop van je bedrijf. En kijken wat je bedrijf waard is en jouw waarde is in het bedrijf. Alle situaties onder de loep nemen. Toen kwamen we tot de conclusie dat het tijd was om stappen te nemen.”
“Het is niet belangrijk wie ik ben of wat ik heb of wat ik doe. Het belangrijkste is, dat het bedrijf blijft voortbestaan. Dat vind ik belangrijk. Het voortbestaan van de legacy die je hebt opgebouwd. Je moet boven je eigen ego uitstijgen en het bedrijf laten voorgaan. Wat is goed voor het bedrijf? En wat is goed voor de medewerkers van het bedrijf? Het bedrijf is veelomvattend, niet alleen het gebouw, de naam. Maar ook de producten, je human capital. Het is één grote optelsom van meer dan alleen excel sheets."
Zijn jonge zelf zou Adriaan graag een beetje meer geduld en een beetje meer nuance meegeven. Opgesomd komt hij tot de conclusie: “Ik ben heel serieus, altijd al geweest. Ik ben goed voor mijn omgeving. Ik heb een grote vriendengroep en relatiegroep. Ik heb een bucketlist en houd van heel veel dingen. Van mooie auto's van wedstrijdzeilen en kitesurfen. Noem het en het staat op mijn lijstje en als ik het nog niet gedaan heb, ga ik het zeker doen!”
Poradce je Vaším kompasem.
Obraťte se na nás pro nezávaznou konzultaci se specialistou na fúze a akvizice, který si pozorně vyslechne Vaše potřeby a upřímně a nezaujatě posoudí nejlepší možné řešení.