Steeds meer bedrijven zijn bewust bezig met verantwoord en duurzaam ondernemen. Kortweg, ESG. Heette het in de jaren negentig nog ‘People, Planet, Profit’ (de drie P’s); nu hebben we het over ‘Environmental, Social en Governance’. De essentie is dezelfde. De trend – ook in beleggen – beweegt duidelijk in de richting van de waarde die aan ESG wordt gehangen.
Vaker en meer bedrijven zijn wereldwijd bereid om investeringen te doen op het gebied van milieu, sociale criteria en interne, bestuurlijke criteria. Vooral omdat ze geloven dat het de beste manier is om hun klanten te behouden en consumenten aan te spreken. Jonge mensen en dus ook jonge consumenten zijn uitgesproken kritisch over ondernemingen en hun duurzaamheidsbeleid. Kijkend naar transacties in mergers and acquisitions: Worden bedrijven die investeren in ESG op termijn dan meer waard? Ja. Wij zien dat dit aan het gebeuren is.
‘Als je een modern, concurrerend bedrijf wilt zijn, is het onmogelijk om de ESG-waarden niet te omarmen’, zei José Manuel Durão Barroso laatst. De voormalig premier van Portugal, oud-voorzitter van de Europese Commissie en adviseur van Goldman Sachs, is nu voorzitter van de raad van bestuur van GAVI, de alliantie voor vaccins. ‘Het is de realiteit. We zitten in een klimaat- en energietransitie. De grotere zo niet grootste fondsen in de wereld – die hun rijkdom te danken hebben aan fossiele brandstoffen – willen nu investeren in groene energie. Volgens Bloomberg leverden duurzame bronnen in 2020, voor de eerste keer ooit meer energie in de EU dan fossiele brandstoffen.’
Warren Buffet heeft gezegd dat het niet aan bedrijven is om sociaal of milieubeleid te maken, maar om winst te maken. Er is echter een duidelijk andere visie die sterker dan ooit in opkomst is en aangeeft dat bedrijven die zich niet inzetten voor ESG-doelstellingen op den duur verworpen zullen worden door de markt.
Het ESG-beleid en de mate waarin een bedrijf dit uitdraagt, worden steeds belangrijker. Links en rechts zien we dat klanten willen horen bij bedrijven die goed doen en social impact maken. Sociale inzet en goede doelen steunen bijvoorbeeld, horen daarbij. Een oud gezegde maar zeker niet minder waar: wie goed doet, die goed ontmoet. Meer betrokken klanten betekent meer waarde voor je bedrijf. Daarnaast duurt eerlijk het langst. Nette bedrijven (governance) die klanten, medewerkers en andere stakeholders beter behandelen, zijn blijvers voor de toekomst. Die eerlijkheid mag ook meer kosten aangezien het minder risico inhoudt. Daar staat een zekere waarde voor het bedrijf tegenover. Een uitgesproken ESG-beleid heeft ook positieve werking op de human capital van een onderneming. Net als klanten kritischer zijn op dit vlak, zijn medewerkers dit ook. Door je als bedrijf in te zetten voor een beter milieu, diversiteit, gelijke kansen en een transparante bedrijfscultuur verdien je bij medewerkers steeds vaker waardering. Medewerkers die van waarde zijn voor de onderneming blijven langer. Ervaring vloeit niet weg. En dat is weer een rechtstreekse opwaardering van de onderneming. Alle ESG-maatregelen bij elkaar leiden tot minder productiekosten (minder energie), minder tijd en investeringen op HR-vlak, een betere reputatie en marktpositie, interessanter prijsbeleid (meer vragen voor hetzelfde product).
Dus. Zijn bedrijven die duurzaam ondernemen meer waard? Ja. En dat is maar goed ook.